Arkiverte versjoner av The Viking

Til The Viking

Hvordan så The Viking ut for 20 år siden?

Vi har lagt ut en del av de eldste sidene som i de første 2 årene fra år 2000 ble kodet "for hånd", dvs. at en opprettet først en html-mal og sideoppsett for hvordan sidene skulle se ut og så ble teksten skrevet inn. Eksisterende tekst ble mange ganger bare slettet og erstattet med ny tekst etterhvert.

I løpet av 2002 ble det laget et system basert på at dataene ble lagt inn i en database. Det ble fortsatt en del design-endringer, men disse er vanskligere å vise da database-tabellene også har blitt endret underveis.

Sidene er lagt ut akkurat som de var, med bruk av tabeller, vorter og svin, men med mindre modifiseringer ved at en har fjernet "ugyldig" HTML kode, Java Applets, document.write, døde linker osv. Det er nok ikke alle browsere som kan vise så gammel HTML kode, men det ser ut til at Chrome v84 svelger det meste.

I år 2000 var skjermstørrelsen stort sett 800 x 600 og fra 2003 kom 1024 x 768 som dominerte frem til 2006. I dag ser jo eldre web-sider smått ut på nye skjermer og med nettbrett og mobiler stilles det helt andre krav til hvordan web-sider bør designes.

Det som virker litt rart er at en idag faktisk har dårligere surfe-opplevelse når en sitter å myser på en mobilskjerm selv om mobilskjermen har høyere oppløsning, men de er jo uslåelige når det gjelder tilgang på nett overalt. For å få minste felles multiplum, som er mobil, blir de nye web-sidene enklere og mer og mer like. Før var det farger (glorete) og gifer (bevegelige), idag er det javascript hvor det hopper og spretter med alskens rariteter og de evinnelige pop-ups med "Vi bryr oss om ditt personvern".

Mange av tjenestene så som e-post adresser, linker, web-kameraer, bilder, nyhetsaggregering o.l. som finnes på arkiverte sider virker ikke i dag og vi har redigert noen av de så de fremstår som de var i sin tid, men de er ikke lenger "klikkbare". Vi gjør oppmerksom på at mye av informasjonen på sidene kan være utdatert. Alle sidene er presentert som et tidsbilde på The Vikings virksomhet fra år 2000 og frem til i dag.